Irán: Bilancia zemetrasenia stúpla na minimálne 87 mŕtvych

11.08.2012 Celý región

Teherán 11. augusta (TASR) - Najmenej 87 mŕtvych a vyše 400 zranených si vyžiadala séria mohutných otrasov zeme, ktoré dnes postihli provinciu Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu. Oznámila to iránska štátna štátna televízia s odvolaním sa na správy regionálneho krízového štábu. Tlačová agentúra ISNA informovala o približne 600 zranených.

Zemetrasenie poškodilo stovky domov a zabili desiatky obyvateľov v mestách Ahar, Harís a Varzagan a v ich okolí. Najmenej štyri dediny boli úplne zrovnané so zemou a v ďalších minimálne 60 zničilo 50-80 percent domov. Otrasy bolo cítiť v rozsiahlych oblastiach v okolí Kaspického mora.

Séria otrasov sa začala dvoma silnými zemetraseniami, ktoré mali podľa seizmologického ústavu univerzity v Teheráne magnitúdy 6,2 a 6,0. Americký geofyzikálny inštitút (USGS) stanovil magnitúdu otrasov na 6,4, resp. 6,3. Ich epicentrá ležali 58, resp. 49 kilometrov severovýchodne od mesta Tabríz, v ktorom žije asi 1,5 milióna ľudí. K otrasom došlo o 14.23 h a 14.34 h SELČ v hĺbke 9,8 kilometra. Po nich nasledovali početné následné otrasy menšej intenzity.

Podľa tlačových agentúr Mehr a Fars došlo v regióne ku kolapsu telefónnych a mobilných sietí. Mnoho obyvateľov Tabrízu vybehlo v panike zo svojich chvejúcich sa domov na ulicu.
 

Vyberte región